Saffier

De naam komt van het Griekse sappheiros wat zoveel betekend als blauw. Veel blauwe stenen werden in de oudheid voor saffier aangezien. Vroeger werden de rode korunden robijnen genoemd en de blauwe saffier en de overige meestal als korund. Maar daar is nu een eind aan gekomen, alle korunden behalve de robijnen mogen tegenwoordig saffier genoemd worden. zuivere aluminium oxide is kleurloos het zijn de verontreinigingen die het kleur geven. Zo blijkt maar weer dat een rotzooi ook mooi kan zijn.

Kleur

Wanneer men spreekt over ‘saffier’ dan bedoelt men de blauwe variant anders wordt de kleur gebruikt als toevoeging bij de naam. Er zijn enkele bijzondere benamingen:

 • kleurloos = Leuco saffier (Grieks voor wit)
 • roodachtig tot oranje = padparadscha ( singalees voor lotusbloem, staat voor beschermsteen der koningen en verborgen lichtstraal)
 • helder blauw = korenbloem blauw

Soms word lichte robijn geclassificeerd als saffier omdat hij dan meer opbrengt. Troebele saffieren worden gebrand om hem helderder te maken. De saffier wordt dan verhit tussen de 450 en 1800 graden Celsius. Dit proces wordt al lang en veel toegepast dat dit een geaccepteerde behandel methode is.

Saffier wordt vaker gevonden dan robijn omdat de kleurende stoffen vaker voorkomen in de natuur. Kleur oorzaken in saffier komen voornamelijk door verschil in samenstelling. De kleurende elementen zijn:

 • blauw = 2 waardig ijzer(0.005% tot 1.1%) & 4 waardig titaan (tot 0.2%).
 • violet = vanadium.
 • geel / groen nuances = 3 waardig ijzer.
 • roze = chroom
 • oranje (padparadscha) = chroom (0.02%) +ijzer (0.04%) + vanadium

In saffier kan de kleur wisselen tussen zo genaamde lamellen. Dit komt doordat 2 en 3 waardig ijzer zich dan afwisselen tussen de zones. Hier moet bij het slijpen aandacht aanbesteed worden omdat dit de uiteindelijk kleur van de steen sterk kan beïnvloeden.

Een korenbloem blauwe saffier uit Birma kan zijn kleur verliezen in kunstlicht. Maar dat wil niet zeggen dat een betrouwbare methode is om de vindplaats vast te stellen.

Eigenschappen

Een saffier vertoont geen fluorescentie ongeacht de kleur.
Groene en blauwe saffieren hebben een hogere soortelijke massa 4.0.
De hardheid van de steen verschilt per richting op dezelfde manier als robijn dat heeft.
Het moeder gesteente kan zijn gedolomitiseerde kalksteen, marmer, basalt, pegmatiet.

Dichroïsme

 • Blauw = diep blauw – groenblauw
 • Geel = geel- lichtgeel
 • Groen = geelgroen – groengeel
 • Violet = violet = felrood kleurloos

Chelseafilter

Onder het Chelseafilter lichten de roze saffieren sterk op.

Het meest wordt nog gevraagd naar saffier uit Kashmir. Deze vindplaats ligt op 5000m hoogte en exploitatie is de laatste jaren niet erg succesvol.

Behandel methoden

Branden

Bleke gele / groene saffieren worden verhit tot 1500 graden om ze geel / goud geel te maken. Sommige paarse worden verhit tot 1500 graden om er mooie padparadscha saffieren van te maken. Paarse uit Sri Lanka worden verhit tot 450 graden om de saffier roze te kleuren.

Blauwe saffieren worden verhit tussen de 1600 graden en de 1900 om de kleur te verbeteren. Hierdoor worden sommige lichter en andere donkerder. Witte Sri Lanka saffieren worden verhit tot 1600 graden om ze mooi blauw te krijgen. Interessant is om te weten dat het smeltpunt van saffier 2046 graden Celsius is.
Door het branden kunnen troebele saffieren helderder worden, maar ook de rutielnaalden verbranden. Door het gebrek aan insluitsels verliest de steen veel van zijn karakter.

Gless vulling

Ook bij saffieren worden de glessen gevuld met een glas substantie.

Insluitsels

Rutielnaalden kunnen elkaar snijden onder een hoek van 60 graden waardoor een ster effect ontstaat. De steen kan hierdoor ondoorzichtig worden. Dit kan een zijdeachtige indruk geven. Dit komt door de reflectie en hoge lichtbreking van rutiel. Soms kan ook een dubbele ster worden waargenomen dit komt doordat er een reflectie van de onderkant van de steen voor de tweede ster zorgt.

Bekende Stenen

 • Ster van India 536crt grootst geslepen saffier.
 • Middernacht Ster 116crt zwart ster saffier
 • Ster van Azië 330crt ster saffier
 • st. Edwards verwerkt in kroon juwelen Engeland
 • Stuart

interessante stukjes

http://www.stuller.com/blog/sell-with-a-story-sapphire/
http://addmorecolortoyourlife.com/gemstones/sapphire.asp