INHORGENTA MUNICH 2016

Juwelen vakbeurzen zijn voor ons meestal inspirerende en ontspannende mini-vakanties. Omdat het alweer een paar jaar geleden is dat wij voor het laatst op de Inhorgenta in München zijn geweest (inhorgenta.com), hadden wij een prachtig excuus om daar dit jaar weer eens heen te gaan. De Inhorgenta werd gehouden van vrijdag 12 tot maandag 15 februari. Wij gingen dit keer met de auto, een reis van ca. 850 km in 8 uur.

Inhorgenta Munich

Vergeleken met het intieme Intergem in Idar-Oberstein is de Inhorgenta met haar 6 grote hallen nogal een overweldigend ervaring. Om u een idee te geven: dit jaar werden over 900 exposanten en 26.000 bezoekers geregistreerd. De deelnemers en bezoekers kwamen uit 75 landen met als top 10: Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Italië, Spanje, Engeland, Tsjechië, Hongarije, België en Griekenland.

De Inhorgenta heeft haar hallen ingedeeld naar onderwerpen: edelstenen, groothandel/producenten, uurwerken, gereedschappen en ontwerpers. Tijdens de beursdagen worden seminars georganiseerd over allerhande vakgerelateerde onderwerpen. Wij bezochten het parel-forum, daarover straks meer. Voor de vermoeide of dorstige beursbezoekers zijn er meer dan voldoende zitjes, koffiecorners en eetgelegenheden.

De meeste leveranciers die aan de Intergem deelnemen kom je ook op de Inhorgenta tegen, maar op de Inhorgenta staan ook veel leveranciers die je op de Intergem niet (meer) tegenkomt en de stands op de Inhorgenta zijn over het algemeen ook veel ruimer. Eigenlijk is alles op de Inhorgenta ruimer van opzet en dat geeft prettige bewegingsvrijheid.

Vrijdag ochtend was het gelijk boter bij de vis; vanuit de parkeergarage een directe entree naar de edelstenenhal. Het aan te raden om de edelstenenhal al vroeg op de dag te bezoeken, want hoe later op de dag des te warmer het daar wordt. Dit komt door de enorme hoeveelheid  verlichting die in deze hal wordt toegepast.

Naast veel bekende leveranciers spraken wij ook nieuwe leveranciers, zoals bijvoorbeeld de handelaren in Zuidzee en Tahiti parels afkomstig uit Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk. Ondanks het nog altijd duidelijke geweld aan Chinese zoetwaterparels lijkt het erop dat, in vergelijking met voorgaande jaren, het aandeel en de belangstelling voor Tahiti en Zuidzee parels weer aan het toenemen is.

Wie diamantslijper en handelaar Michael Bonke bezocht, kreeg een interessant boek

Cover 'Die Mystik Des Diamanten'

Cover ‘Die Mystik Des Diamanten’

gepresenteerd over de geschiedenis, het slijpen en het investeren in diamanten. Als u daar interesse in heeft dan kunt u digitale versies uit dit boek in het Engels downloaden via
www.yumpu.com/user/michaelbonke.com

In de ontwerpershal was het op vrijdag middag rustiger en koeler dan in de overige hallen. Ook hier stond weer een keur aan internationale exposanten, waaronder de Nederlander Daniel Moesker (www.danielmoesker.com). Daniel exposeerde dit jaar voor het eerst op de Inhorgenta. Deze jonge, eigenzinnige goudsmid/ontwerper en handelaar in parels en edelstenen timmert internationaal flink aan de weg. Op geanimeerde wijze vertelde hij zijn bezoekers over zijn sieraden, parels en edelstenen. Die koopt hij zelf in en reist daarvoor regelmatig intercontinentaal.

Op zaterdagochtend werd het ‘3de Internationale Inhorgenta Munich Pearl-forum’ gehouden. Onder begeleiding van Dr. Laurent Cartier van het SSEF uit Zwitserland was er speciale aandacht voor de Zuidzee parel. Vooral Peter Bracher en Jörg Gellner waren interessant om naar te luisteren. Voor wie daar belangstelling voor heeft, de voordrachten van alle vier de sprekers kunnen alsnog beluisterd worden via de volgende Youtube links:
• Peter Bracher, directeur van Paspaley Pearls: ‘Farming Australian South Sea Pearls’.
• Jörg Gellner, directeur van Gellner Pearls: ‘A “Rappaport list” for pearls’.
• Phil Bouasse van Devarieux Designs Paris: ’From white to gold: South Sea pearls in jewelry’.
• Liza Urla blog-ster uit Londen: ‘Pearls are not oldfashioned’.

Er waren duidelijk meer bezoekers op de zaterdag dan op de vrijdag. Vooral in de gereedschappenhal was het op zaterdag middag behoorlijk druk. Bezoekers daar hadden veel aandacht voor 3D printen, een fenomeen dat zich in enkele jaren tijd stevig heeft gemanifesteerd binnen de juweliersbranche.

Vakschool Schoonhoven was met 60 enthousiaste leerling goudsmeden ook goed vertegenwoordigd op deze beurs. Het zijn wel heel leuke en interessante excursies die de vakschool voor haar leerlingen organiseert.

Ratskeller

Voor de zaterdag avond stond de Ratskeller in centrum München op ons programma. Met meerdere kelder ingangen en horeca zalen is deze eetgelegenheid een hele belevenis, waar prima gegeten en gedronken kan worden. Wij bevelen iedere Inhorgenta bezoeker van harte aan om dat eens persoonlijk te ervaren.
www.ratskeller.com

Hoewel vermoeiend, is het bezoeken van de Inhorgenta München beslist informatief en is het vooral een uitstekend gelegenheid om mensen uit het vak te ontmoeten. Ondanks dat wij beide dagen van openings- tot sluitingstijd op de beurs zijn geweest, zijn wij niet verder gekomen dan de edelstenen-, ontwerpers- en de gereedschappenhal. Twee beursdagen was dus duidelijk veel tekort.
Robert Merckens

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws Uit de Branch en getagged met , , op door .
Robert Merckens

Over Robert Merckens

Robert C. Merckens (1959) EG, FGA Dat ik eind 2015 werd gevraagd om te participeren in het GGN bestuur is voor mij een onverwachte eer en een volgen de stap in een uniek en spannend avontuur, waar ik met volle teugen van geniet. Die handschoen pak ik heel graag op! Tot mijn 46ste was ik een tevreden financieel administrateur met ruim tijd voor hobby’s en reizen. Dat veranderde compleet toen Marjolein, mijn muze en echtgenoot, mij in 2006 wist te verleiden mee te doen aan een workshopmiddag goudsmeden. Die ervaring opende voor mij de deur naar een totaal onbekende, maar bijzonder intrigerende wereld. Mijn goed geregelde en rustige leven ontspoorde en het werd onvermijdelijk dat ik in 2008 aan de mbo deeltijd opleiding goudsmeden zou beginnen. De kredietcrisis en een failliete werkgever stelden mij in 2009 in de gelegenheid om nog een stap verder te gaan. Ik ging aan het werk binnen de NJU branche en begon aan de opleidingen edelsteenkunde (o.a. FEEG en Gem-A), mbo Juwelier-Ondernemer en Taxeren van Juweliersartikelen van na 1952. Ook volgden veel interessante cursussen in binnen- en buitenland, zoals het zetten van edelstenen in Duitsland en parelkunde bij GIA in Londen en IGI in Antwerpen. Medio 2015 heb ik deze cluster aan opleidingen succesvol afgerond maar blijf graag zo scherp mogelijk aan ‘de normaal’ van deze tweede carrière varen.