Wie zijn wij

Het Gemmologisch Gilde Nederland werd opgericht in 1994 door gemmologen, voor gemmologen en iedereen die geïnteresseerd is in de edelstenen. Doel van de vereniging is het bevorderen en promoten van de kennis van en de waardering voor edelstenen en edelsteenjuwelen.

Het Gemmologisch Gilde Nederland is een onafhankelijke non-profit organisatie die helemaal steunt op vrijwilligers.
De vereniging heeft ongeveer 120 leden, waaronder gemmologen, juweliers, handelaren en taxateurs. Het Gemmologisch Gilde Nederland organiseerde al 13 maal een groot eendaags symposium, met internationale gerenommeerde sprekers van verschillende Europese laboratoria en instituten en vier maal een “Gildemiddag”, een iets kleinschaliger congres met alleen Nederlandstalige sprekers.

Het Gemmologisch Gilde Nederland organiseert, gedurende het jaar, diverse werkavonden op een locatie in het centrum van het land. Op deze avonden, krijgen de leden de gelegenheid om onderling kennis uit te wisselen en hun vakkennis op te halen en te vergroten. Regelmatig wordt hiervoor een spreker uitgenodigd. Voor de werkavonden zijn een aantal gemmologische basis instrumenten beschikbaar. Zie voor meer informatie onze activiteiten rubriek.

In 2013 hebben wij samen met het NEL ( Nederlands Edelsteen Laboratorium ) het 5e Europees Gemmologisch Symposium georganiseerd. Op dit wetenschappelijk symposium waren er sprekers van verschillende internationale laboratoria.

In 2010 sloot het Nederlands genootschap voor Edelsteenkunde ( NGvE opgericht in 1947 ) zich bij ons aan.

Het Gemmologisch Gilde Nederland heeft tot april 2015 het tijdschrift Holland Gem uit gegeven. Hierin stonden onder andere nieuwsfeiten en achtergrondverhalen over edelstenen en de edelsteenhandel. Nu versturen wij alleen nog digitale nieuwsbrief naar onze leden. Holland Gem verscheen vier keer per jaar.